|
|
|
Legislation: Italian update
Food products
Ministry of Health Decree 18th February 2002
Implementation of EU directive 18 April 2001, n. 2001/337/CE relative to a co-ordinated programme of official control on food products for 2001.
The co-ordinated Community programme for the official control on food products is adopted for the year 2001 according to the Community directive of the European Union of 18 April n. 2001/337/CE. This programme foresees the execution of inspections and controls which involve, where indicated, the gathering of samples and their laboratory analysis in order to establish whether community laws on labelling are being respected regarding the statement of the quantity of ingredients (QUID).
(G.U.R.I. general series n. 119 of 23/5/2002, p. 44)
Ministry of Health Ordinance
3rd April 2002 Health-hygiene requisites for the sale of food products in public places.
In addition to defining the general characteristics of public places; buildings; street vendors and moveable stalls, the law dictates special precepts on the sale and preparation of the following food products in the aforementioned areas:
- fresh meats, preparation of meat and minced meat, meat based products, cooked delicatessen products, fish products, live clams, live fish and aquaculture products.
(G.U.R.I. general series n. 114 of 17/5/2002, p. 75)
Pasta
Ministry of Agriculture and Forests Decree 26 April 2002
Article. 12, commas 2,3, and 4 of the decree of the President of the Republic 9th February 2001, n. 187 to be enforced concerning the revision of regulations on the production and sales of flours and dough. Regarding the production of flours and dough destined for export and safe for human consumption with requisites different from those prescribed by rules and regulations contained in the decree of the President of the Republic 9th February 2001, n. 187, the Ministry of Agriculture and Forests still have to issue an authorisation.
(G.U.R.I. general series n. 113 of the 16/5/2002, p. 38)
Weighing
Ministry of Industry Decree 10 April 2002
List of weighing centres operating within primary metrological institutes. The decree contains the directory of SIT (Italian Weighing Service) weighing centres updated on the 23rd of November 2001.
(G.U.R.I. general series n. 104 of 6/5/2002, p. 51)
Source: www.senato.it
|
|
News
|
Legislazione: aggiornamento nazionale
Prodotti alimentari
Decreto Ministero della Salute 18 febbraio 2002
Attuazione della raccomandazione della Commissione europea del 18 aprile 2001, n. 2001/337/CE, relativa ad un programma coordinato di controllo ufficiale dei prodotti alimentari per il 2001.
È adottato per lanno 2001 il programma comunitario coordinato di controllo ufficiale dei prodotti alimentari di cui alla raccomandazione della Commissione dellUnione europea del 18 aprile 2001 n. 2001/337/CE.
Tale programma prevede lesecuzione di ispezioni e controlli che comportano, ove indicato, il prelievo di campioni e la loro analisi in laboratorio al fine di accertare il rispetto delle norme comunitarie sulletichettatura relative alla dichiarazione della quantità degli ingredienti (QUID).
(G.U.R.I. serie generale n. 119 del 23/5/2002, pag. 44)
Ordinanza Ministero della Salute
3 aprile 2002 Requisiti igienico-sanitari per il commercio dei prodotti alimentari sulle aree pubbliche.
Oltre a definire le caratteristiche generali delle aree pubbliche; delle costruzioni stabili; dei negozi mobili e dei banchi temporanei, ordinanza detta prescrizioni particolari su vendita e la preparazione nelle aree di cui sopra dei seguenti prodotti alimentari:
- carni fresche, preparazioni di carni e carni macinate, prodotti a base di carne, prodotti di gastronomia cotti, prodotti della pesca, molluschi bivalvi vivi, prodotti della pesca e dellacquacoltura vivi.
(G.U.R.I. serie generale n. 114 del 17/5/2002, pag. 75)
Pasta
Decreto Ministero delle Politiche Agricole e Forestali
26 aprile 2002
Disposizioni applicative art. 12, commi 2, 3 e 4 del decreto del Presidente della Repubblica 9 febbraio 2001, n. 187, concernente la revisione della normativa sulla produzione e commercializzazione di sfarinati e paste alimentari.
Per la produzione di sfarinati e di paste alimentari destinati allesportazione e non nocivi alla salute umana aventi requisiti diversi da quelli prescritti dalle norme del regolamento presente nel decreto del Presidente della Repubblica 9 febbraio 2001, n. 187, e necessario il rilascio di una autorizzazione da parte del Ministero delle politiche agricole e forestali.
(G.U.R.I. serie generale n. 113 del 16/5/2002, pag. 38)
Taratura
Decreto Ministero delle Attività Produttive 10 aprile 2002
Elenco dei centri di taratura convenzionati con gli Istituti metrologici primari.
Il decreto riporta lelenco centri di taratura del SIT (SERVIZIO DI TARATURA IN ITALIA) aggiornato al 23 Novembre 2001.
(G.U.R.I. serie generale n. 104 del 6/5/2002, pag. 51)
Fonte: www.senato.it
|
|